Skip to content

DOCAM i Växjö

oktober 11, 2011
by

The Annual Meeting of the Document Academy är en konferens som har hållits nästan årligen sedan 2003. Konferensen samlar forskare som intresserar sig för hur dokument fungerar i olika praktiker och i samhället. I år hölls konferensen för första gången i Sverige, vid Linnéuniversitetet, och lockade ett 30-tal forskare från Sverige, Norge, Finland, Kanada och USA. 

Presentationerna närmade sig dokument från många olika teoretiska och konkreta perspektiv. Bland exemplen som studerades fanns böcker, museieföremål, arkivföremål, religiösa föremål, listor för att organisera sin vardag och födelsebevis. Sara Kjellberg (Lunds universitet) och jag pratade om något vi kallar ‘serious blogs’, vilket innefattar bloggar som vill sprida eller diskutera synsätt inom ett visst område, som forskarbloggar eller bloggar inom området klimatförändringar. Det är alltså inte fråga om dagböcker utan snarare om kunskapsförmedling och -formering av olika slag.

Vi utgick ifrån en av studierna i Saras avhandling och en studie som ingår i EXAKT-projektet där vi har följt ett antal bloggar under några månader. Det vi framför allt tittade på i presentationen var hur praktiker som rör hur bloggaren presenterar sig, hur bloggplattformen utnyttjas, bloggens retorik och dess nätverk och kommentarer fungerar för att få bloggen att framstå som mer eller mindre trovärdig. Hur bloggarna agerar har att göra med t.ex. hur man förhåller sig till olika genrer, t.ex. vetenskapliga texter, journalistiska texter och den typiska bloggen. Inom de olika genrerna har olika sätt att framstå som trovärdig utvecklat sig, och författarna av serious blogs förhåller sig till dem på lite olika vis. Vi kommer att arbeta vidare med detta, och tanken är att det ska bli en artikel så småningom.

Bilden är av Teleborgs slott där konferensluncherna avnjöts i pampig miljö.

//Helena

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: