Skip to content

Sociamediapedia i Borås

maj 12, 2010
by

Mötet Sociamediapedia lockade igår ett 50-tal personer till Högskolan i Borås för att diskutera sociala medier. Såväl förmiddags- som eftermiddagspasset inleddes med tio 3-minuterspresentationer och därefter följde diskussioner över kaffe och paneldiskussion. Antalet deltagare var inte större än att det var relativt enkelt att föra en dialog oavsett om man satt på podiet eller i salen och de som inte kände att de kom fram kommenterade på Twitter istället.

Framför allt eftermiddagen kom att handla ganska mycket om ungdomars användning av sociala medier och deras informations- eller digitala kompetens i anslutning till detta. Flera tog upp skolans roll i att uppmuntra till eller begränsa användning av sociala medier, kanske att skolan också påverkar hur eleverna ser på sociala medier (vilka idag främst tycks kopplas till fritid och underhållning). Bland deltagarna fanns ett par lärare som arbetar väldigt aktivt med sociala medier som en del av sin undervisning. Kristina Alexanderson som utnyttjar Twitter i sina klasser för att alla ska kunna komma till tals. Kristina arbetar också med Kolla källans idélåda. Niklas Karlsson, som startat nätverket Dela!, beskrev hur hans elever får tagga olika resurser och sedan också organisera taggarna.

Jag försökte att på tre minuter säga att det är intressant att studera informationskompetens och trovärdighetsfrågor i förhållande till sociala medier, men oj, det är inte lätt att hålla det så kort. Jag tror i alla fall att det blir intressant att fortsätta studera vilka förmågor och förhållningssätt människor behöver idag och kommer att behöva i framtiden för att utnyttja sociala medier på ett sätt som man uppfattar som användbart. Mycket av diskussionen kretsade också kring att vi har väldigt olika sätt att se på hur sociala medier är användbara – för vissa blir det bara något som tar tid medan det för andra är ett sätt att bygga långvariga och djupa vänskapsband eller hålla sig uppdaterade, ägna sig åt fördjupande undersökande journalistik, eller kanske till och med få reda på saker först. Som på så många konferenser på senare tid tycktes diskussionen också handla mer och mer om Twitter och allt mindre om t.ex. bloggar, även om givetvis många av de deltagande både twittrar och bloggar.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. maj 12, 2010 9:28 e m

    Tack! Och kan inte jag få en kopia av din bild 🙂 och en mejladress för en intervju 🙂

  2. maj 18, 2010 10:12 f m

    Kul att läsa! Jag vill också ha en kopia av din bild, i större format! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: