Skip to content

Besök från Wien

maj 10, 2010
by

Astrid Mager från Institutionen för vetenskapsstudier vid Wiens universitet besökte B&I-institutionerna i Borås och Lund vid månadsskiftet för att presentera sin avhandling och det projekt den ingår i. Delar av studien finns att läsa i new media & society. Astrid fick också en chans att uppleva Valborgsfirande i Lund och att njuta av solen och Klippan i Göteborg.

Astrid har studerat hur människor söker information om hälsorelaterade frågor och hur aktörer som erbjuder webbplatser med hälsoinformation resonerar kring sina webbplatser. Dessa aktörer innefattade såväl intresseorganisationer som läkemedelsföretag och privatpersoner som själva lider av sjukdomen. Utifrån Actor-Network Theory analyserade hon aktörernas och teknikens samspel. Resultaten visade bl.a. att de som sökte efter och de som erbjöd information resonerade ganska olika kring webbplatsernas trovärdighet. Webbplatsproducenterna uppfattade kvalitet och trovärdighet som något som var kopplat till vem som var ansvarig för informationen och dennas auktoritet på området – de hade en aktörscentrerad informationsepistemologi. De som sökte efter information brydde sig emellertid mindre om vem det var som hade producerat den. De jämförde ofta information på olika webbplatser för att se om samma sak framkom på flera platser. Sammanhanget spelade mindre roll. De hade snarast en problemcentrerad informationsepistemologi.

Båda dessa strategier har också uppmärksammats i tidigare forskning, bland annat i EXAKT-projektet, men ofta återfinns båda strategierna (och fler) hos samma grupp. Att jämförande mellan olika källor var så dominerande bland informationssökarna är intressant att se.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: