Skip to content

ASIS&T-möte i Vancouver

november 8, 2009
by

ASIS&T:s (The American Society for Information & Technology) årliga möte är en av de största konferenserna inom biblioteks- & informationsvetenskap. I år går den av stapeln i ett regnigt Vancouver i början av november. Lördagen inleddes med workshops för olika Special Interest Groups. Jag deltog i en intressant förmiddag om social informatics med en rad presentationer, bl.a. av min kollega Katriina Byström som pratade om förväntningar från olika grupper när man ska införa en ny webbplattform för en organisation.

Ett annat intressant föredrag, av Frederic Stutzman, handlade om ’äldre’ användare av sociala nätverk, främst Facebook. Äldre handlar i det här fallet om 40+. Intressanta skillnader gentemot yngre användare framkom i studien, bl.a. att de äldre användarna har betydligt färre kontakter än unga användare (på ett ungefär någonstans i spannet 5-50 snarare än fler än 1000) och att de är mycket noggrannare i att hantera sina kontakter. Det är t.ex. inte helt ovanligt att dessa användare stänger av kontakter eller blockerar kontakter som de tycker är alltför aktiva. Det har inte att göra med att de har blivit ovänner med dessa personer, utan därför att de inte vill ha fler kontakter än vad de känner att de kan koncentrera sig på. Det kunde också vara ett sätt att hålla Facebook relativt privat, även om dessa användare var medvetna om att sociala nätverk inte är privata platser.

Under eftermiddagen hade SIG USE (Information Needs, Seeking, and Use) ett symposium om collaborative information seeking and sharing som genererade många intressanta synpunkter och en stor mängd frågor.

/Helena

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: