Skip to content

Informerat lärande

oktober 23, 2009
by

Chrisitine Bruce, från Queensland University of Technology, föreläste under onsdagens öppna LinCS seminarium under rubriken Informed learning and the pedagogy of supervision. Hon presenterade den forskning som hennes forskningsgrupp i Australien ägnar sig åt och som tar sin utgångspunkt i fenomenografi.

Bruce argumenterade inledningsvis för hur sociokulturell teori och fenomenografi förenas under ett konstruktionistiskt paradigm. Men med Bruce teoretiska perspektiv hämtat från fenomenografi är hon mest intresserad av variationer av människors sätt att erfara världen och mer specifikt, hur de erfar användning av information. Bruce underströk att information långt ifrån enbart kan vara textbaserad, utan också t ex sådant vi observerar i vår omgivning.

Bruce har alltså en vid syn på vad som kan studeras inom ramen för information literacy. Utgångspunkten är att fråga människor vad de upplever vara information, vad som informerar dem i deras dagliga liv, studier och arbete. Hon tog mycket av sin utgångspunkt i de sju facetter av information literacy som hon publicerat i boken The Seven Faces of Information Literacy från 1997. En av de saker som Bruce underströk i sin presentation var behovet av att relatera lärande till informationsanvändning.

Bruce fick också en del frågor som i många fall berörde hur Bruce så på kontextens roll. Dessa frågor visar kanske på den skillnad som ändå finns mellan fenomenografin och det sociokulturella perspektivet. En annan, men relaterad fråga, ställdes av Louise Limberg: Kan det finnas un-informed learning? Sammantaget var det två timmars givande presentation.

/ Olof

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: