Skip to content

Mer om Framtidens skolbibliotek

april 27, 2009
by

Det var i det närmaste fullt hus på konferensen Framtidens skolbibliotek och det innebär att 180 skolbibliotekarier var på plats i Malmö högskolas fina lokaler. Tyvärr kunde jag endast vara med första dagen, men då föreläste, utöver undertecknad, Ross Todd och Carol Gordon från Rutgers.

Om skolbibliotek var en religion skulle Ross Todd vara dess förkunnare. Ross Todd höll en mycket engagerad, för att inte säga passionerad, föreläsning om skolbibliotek och de förändringar han menar är nödvändiga för att skolbiblioteket ska fortsätta att utvecklas framöver. Dessa kan sammanfattas med att skolbibliotek måste gå från informationscentraler tillkunskapscentraler. Om skolbibliotek enbart ser sig som en plats för människor att få tillgång är skolbibliotekens dagar räknade. Istället måste biblioteken bli till en aktör i elevernas kunskapsproduktion!

Carol Gordon visade med hjälp av statistik hur online-spel blivit en central del i människors liv. Vidare talade hon om hur vi blir mer och mer bildorienterade. Det är ytterligare en utmaning för skolbibliotek som traditionellt sett alltid givit företräde åt boken och det skrivna ordet.  Jag kom att tänka på Gunther Kress under föreläsningen.  Carol Gordon är verksam vid Center for International Scholarship in Scholarship in School Libraries.

Här kan man läsa mer från konferensen: http://www.netvibes.com/framtidens-skolbibliotek.

Tack Bibi Eriksson, Helle Barrett och Maria Gunnarsson Contassot för en givande konferens!

/ Olof

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: