Skip to content

Framsteget Special

april 22, 2009
by

En intervju med mig om EXAKT-projektet finns i senaste Framsteget Special från Regionbibliotek Västra Götaland. Numret finns att ladda ner från Framsteget Specials blogg, där det även ska finnas möjlighet att diskutera det nya numret, som har fokus på ABM-samarbete.

Med anledning av numrets ABM-inriktning och att jag pratade på releaseseminariet funderade jag lite kring vad vi hittills har sett i våra studier i gymnasieklasser och vilka lärdomar man kan dra av det inom ABM-området. En viktig – och långt ifrån ny – lärdom som likväl ständigt visar sig vara svår att genomdriva i praktiken handlar om att göra digitalt material lätt att få tillgång till och att använda. Exempelvis Wikipedia är tilltalande just genom att det så enkelt dyker upp i sökmotorerna och att innehållet ofta är lätt att läsa och förstå.

Elever har ofta relativt högt förtroende för olika former av etablerade organisationer på nätet, vilket gör att arkiv, bibliotek och museer kan vara i en god position för att betraktas som trovärdiga informationskällor att vända sig till. En av utmaningarna ligger i att presentera lättillgängliga ”fakta” och att samtidigt uppmuntra till en djupare förståelse för komplexiteten hos dessa. ABM-sektorn bör kunna göra en intressant insats när det gäller att visa hur olika uppgifter förstås och tolkas utifrån i vilken kontext de har uppstått och den kontext de används i.

Det talas mycket om olika sätt att inkludera användarna i olika webb 2.0-lösningar. Dessa kan utgöra potentiella mötesplatser, men det är nog klokt att inte ha alltför höga förhoppningar på att dessa mötesplatser ska sköta sig själva – det är fortfarande betydligt fler som laddar hem YouTube-filmer eller läser bloggar än som själva laddar upp eller skriver. Undantaget är eventuellt sociala nätverk som Facebook. Det kräver mycket arbete att etablera förtroende i det fysiska rummet likväl som i det digitala!

/Helena

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: