Skip to content

StilBib-föreläsning

april 23, 2008
by

Idag föreläste jag för deltagarna i StilBib-projektet om källkritik och hur källkritiska resonemang formas av de resurser vi använder oss av och den kontext i vilken vi ska använda resurserna. Samtidigt är ju inte källkritik något som är nytt, utan har tillämpats i anslutning till andra medier långt innan webben gjorde sitt intåg. I diskussion med en åhörare efteråt kom också frågan upp om varför vi i och med webben går tillbaks till de klassiska källkritiska kriterierna snarare än att diskutera trovärdigheten i olika källor som socialt konstruerad (förstår jag dig rätt, Erik? fyll gärna på!).

Efter min föreläsning trollbands hela publiken av Jonas Linderoths föreläsning om att leva i online-spel. Vi fick följa med in i en beskrivning av Jonas erfarenheter när han genom en etnografisk studie tog del i spelandet av World of Warcraft. Pedagogiskt beskrev och visade han hur bristande kunskaper om spelets logik kan orsaka missförstånd mellan spelare och icke-spelare (exempelvis föräldrar). (Läs om Jonas forskning på KK-stiftelsens sidor.)

/Helena

Annonser
One Comment leave one →
  1. Erik Boström permalink
    juni 17, 2008 9:50 f m

    Ja Helena, du förstår mig helt rätt. Jämför man traditionell källkritik inom historivetenskapen med kognitiv auktoritet eller andra perspektiv inom informationsvetenskap, så handlar det senare mer om olika aspekter på att värdera trovärdighet som socialt konstruerad. Inom historia relaterar vi till en etablerad kontext, en källa bedöms i förhållande till ett specifikt historiskt sammanhang, medan vi som informationsökare sällan har möjlighet till den distansen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: