Skip to content

Seminarium med Sven-Eric Liedman

april 8, 2008

Igår presenterade Sven-Eric Liedman texten Nycklar till ett framgångsrikt liv? – om EU:s nyckelkompetenser på seminarium vid The Collegium for Learning, Literacies and Infrastructures in Digital Environments (LLI), Göteborgs universitet. Texten är skriven på uppdrag av Skolverket och är en kritisk analys av Europaparlamentets och rådets rekommendationer av den 18 december 2006 om nyckelkompetenser för ett livslångt lärande. Bland annat synliggör Liedman hur tekniskt orienterat den svenska översättningen av EU:s rekommendationer blivit. Vidare ifrågasätter Liedman – med hänvisning till bl.a. Louise Limbergs forskning – om kompetenser kan betraktas dekontextualiserat och utan innehåll. EU:s dokument tar exempelvis upp Digital kompetens som tenderar att reduceras till en teknisk färdighetskompetens. Liedman har skrivit en debattartikel om detta i DN som jag rekommenderar. Det blir tydligt när jag läser Sven-Eric Liedmans text hur olyckligt det är att ‘information literacy’ på svenska blivit ‘informationskompetens’.

Olof

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. LA2 permalink
  april 18, 2008 5:06 e m

  Liedman ställer en rad frågor i sin debattartikel i DN, men det finns ingen kommentarfunktion. Förväntar han sig att få några svar, eller betraktar han frågorna som retoriska. ”Har någon träffat en sådan varelse?” Ja, flera stycken. Men tydligen hör Liedman inte till dem, eftersom han talar i megafon i stället för dialog.

 2. april 21, 2008 8:05 f m

  Hej,
  tidningar fungerar så, till skillnad från nätet. Men jag utesluter ingen kommunikation.
  Roligt om du har träffat människor som behärskar kulturhistoria viktigaste manifestationer inkl. populärklulturens. Mahabharata, Tao tö king, arabisk poesi, tidig afrikansk konst, de japanska romanerna från år 1000, Gesualdos madrigaler etc etc – och därtill den folkliga kulturen från åtminstone medeltiden och framåt…?
  Jag ser detta snarare som ett livslångt mål, där man kan hinna ett litet stycke på vägen men där det är själva vägen som gör resan värd.
  Med vänliga hälsningar
  Sven-Eric Liedman

 3. LA2 permalink
  april 21, 2008 10:12 e m

  Det jag syftade på var dock ”Man bör såväl ha intresse för socioekonomisk utveckling och interkulturell kommunikation som uppskatta värdemångfald och respektera andra samt vara beredd att både övervinna fördomar och kompromissa”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: